Nordview

Zicht op Noord-Europa
informatie en beeld over Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland

| home | weer |bestemmingen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact
 

Nordfjord, een bijzonder afwisselend landschap
alles wat Noorwegen bijzonder maakt dicht bij elkaar

 

In het westen van Noorwegen liggen diverse fjorden. De keuze is soms moeilijk, want het aantal is groot.  Maar voor wie alles dicht bij elkaar wil hebben is de omgeving van de Nordfjord een uitgelezen plek. Fjorden, gletsjers, hooggebergte en een zeer afwisselende natuur liggen alle binnen handbereik. En wie van avontuur houdt zit hier goed; er is veel te beleven in dit westelijke deel van Noorwegen. De mooiste plek ter wereld?
 

Kenmerkend voor dit deel van Noorwegen zijn de vergezichten over de fjorden. Prachtige wolkenpartijen,  steeds wisselend licht. zeeën van ruimte op en rond het water.
In de fjorden zijn op diverse plaatsen zalmkwekerijen; de vissen hebben het goed hier in het zuivere water. Een overtocht met een veerpontje blijft een belevenis; vanaf het water is het uitzicht nog grootser.
In het gebied rondom Gloppen liggen stukken rots nog steeds zoals ze door de oerkrachten van de wegtrekkende gletsjers achtergelaten zijn. Een bijzonder stil en indrukwekkend gebied. Er zijn hier meer geiten en schapen dan mensen te vinden. Een overnachting tussen de bergen is een bijzondere ervaring. Kijk hier voor meer over de bergboerderij (støl). Op de bergboerderij wordt de melk van de geiten verzameld. Het vormt de basis voor diverse producten uit de regio zoals de overheerlijke Snøfrisk, een frisse geitenkaas.  Kijk hier voor spannende recepten (in het Noors)
De Nordfjord is uitnodigend voor een actieve vakantie met de meest uiteenlopende mogelijkheden.
Voor bergwandelaars zijn er veel mogelijkheden. En wie een ultieme beklimming zoekt of misschien zelfs omhoog wil rennen is de Skåla opp een bijzondere belevenis. Kijk hier voor een impressie van dit unieke evenement. De bergen zijn rijk aan flora en fauna.  Hier de ijsranonkel, die op veel plaatsen te vinden is.
Wie van gletsjers en sneeuwvlakten houdt zit hier goed. Van diverse kanten is te sneeuw te zien en vooral ook te ervaren. En wie wil kan er op lopen of skiën. Midden in de zomer op de ski is wel een heel bijzondere ervaring. Kijk hier voor de skimogelijkheden.
Om een gletsjer op te gaan kun je deelnemen aan diverse groepen. Een populaire tocht is die over een van de uitlopers van de Briksdalsbre. Kijk hier voor de mogelijkheden. Het ijs van de gletsjer vertoont een bijzondere blauwe kleur. Op sommige plekken kijk je diep omlaag. Een veilig gevoel om dan goed vast te zitten.

Rond de fjorden is een prachtige natuur.

Het water in de omgeving van Nordfjord is opmerkelijk groen van kleur. Met hier en daar fraaie oude huisjes
In de bergen bij Sandane is het uitzicht groots; de wolken liggen regelmatig onder je.
Op veel plaatsen groeien multer, de begeerde oranje bergbraam. Lees hier meer over deze bijzondere vrucht van de bergen. Opvallend is de helder oranjekleur van de vruchten van deze plant.
Wellicht een van de meest gefotografeerde plekken: de Geirangerfjord. Grote schepen vol belangstellenden uit de hele wereld weten deze plek te vinden.
In de paar straatjes van het stadje zijn leuke Noorse producten te vinden. Kijk hier voor de vele mogelijkheden van Geiranger en de vele wegen die er naar toe leiden. Regelmatig is er uitverkoop van typisch Noorse artikelen.
Ålesund is niet alleen een goede binnenkomer als luchthaven in het gebied van de Nordfjord; het is ook een bijzondere stad in het water. De ligging, de fraaie uitzichten vanaf de toppen in de omgeving maken deze stad in West-Noorwegen tot een unieke bestemming. Lees hier meer over Ålesund en de omgeving.

Tekenen aan het water

Stad in en aan het water

 

Stor tak til

for overnatting/god mat/gjestfrihet

 

Welkom in Nordfjord

 

Denne siden er i  stadig utvikling

terug

naar boven