Nordview

Zicht op Noord-Europa
informatie en beeld over Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland

| home | weer |bestemmingen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact
 

Fascinerend IJsland in enkele dagen
een korte blik in een totaal andere wereld
 

IJsland is een uitgestrekt land; enkele malen groter dan Nederland. Er is veel te zien en vooral te beleven. Toch is het mogelijk om in korte tijd een goede indruk te krijgen van deze fascinerende wereld van het noorden. Enkele dagen in mei brengt ons even op de grens van winter en voorjaar in een totaal andere wereld dan de onze. Een blik in Reykjavik en Zuid-IJsland met de ANWB ledenreis.
 

 
IJs dient zich in vele vormen aan op IJsland. Een van de meest indrukwekkende plekken is wel Jökulsárlon. Vooral het eeuwenoude drijvende gletsjerijs op dit meer in allerlei vormen en kleuren laat zien hoe ijzig IJsland is. Bekijk hier een kort filmpje van een vaartocht tussen het ijs.

De Noordse sterns doen deze locatie graag aan; ze vliegen van de zuidpool naar de noordpool.

   
   
De zwarte stranden bij Vik vormen een bijzonder aanzien van zwart zand, lava en grijze zwerfstenen. Rond de rotsen nestelen papagaaiduikers. Deze vogels landen begin mei op IJsland aan; ze eten vooral kleine visjes. Het aantal vogels is de laatste jaren sterk afgenomen. Ze vormen dan ook een zeldzamere verschijning.
 
   
Naast het zwarte van de lavavelden, is de Blue Lagoon bekend om zijn witte water. Het silicium-houdende water is een weldaad om enige tijd in te vertoeven. Ze komen ervoor uit de hele wereld. Heerlijk om in het warme water te zijn, bij welk weertype dan ook. Na een middagje Blue Lagoon kan je de hele wereld weer aan.
   
   
Het landschap van IJsland heeft iets magisch en is vooral leeg op de meeste plaatsen; behalve in de steden wonen mensen vaak ver afgelegen. De kuststreken zijn het meest bewoond.
   
   
De bergen in het zuiden hebben een grillig karakter en zijn nauwelijks begroeid. Hier en daar hebben gesteentes zich gemengd, vaak onder grote druk. Geologisch gezien is IJsland een zeer interessante plek op aarde.  Hier bij het nationaal park Skaftafell
 
   
Het stof van de laatste spuwende vulkanen van IJsland mag dan uit het luchtruim zijn, op IJsland zelf is het nog duidelijk aanwezig, zoals hier op de rondweg tussen Kirkjubćrjarklaustur en Hof.
 
   
Terwijl de maand mei al een tijdje op gang is, heerst er nog winter in de hoofdstad Reykjavik. De bomen zijn wel wat uitgelopen, maar sneeuw en kou beheersen nog het beeld. Er valt nog steeds verse sneeuw op de bergen midden in mei. Net uitgelopen planten zijn bedekt ondereen laag ijs.
 
   
IJsland is een land van uitersten, want naast het ijzige van de grootste gletsjers en ijsformaties zit er heel wat warmte in de bodem. Op sommige plaatsen zien we het er in de vorm van stoom eruit komen zoals hier bij Geysir.
 
 
In mei is de natuur nog half in rust door de lage temperaturen; de eerste trekvogels uit onze streken en zuidelijker Europa zijn gearriveerd. Deze tamme koperwiek zingt in de regen zijn eerste voorjaarslied. In het IJslands luistert hij naar de naam: Skógarţröstur.
 
 
 Van de nabijgelegen gletsjer en een meer komt heel wat water af; bij Gullfoss is te zien hoeveel: het water komt van alle kanten. Door de wind wordt het water ook omhoog gestuwd. Op één plek valt het met groot geweld meer dan 30 m omlaag. Na de val van het water vervolgt het zijn weg als de rivier de Hvítá.
 
Uitspraken van reizigers ANWB ledenreis
 • "Wat een indrukken op zo'n korte reis"
   
 • "Imponerend al dat ijs en al die verschillende soorten landschappen"
   
 • “IJsland heeft wel een heel bijzondere indruk op me gemaakt.
  Ik heb veel gereisd maar dit landschap was iets totaal anders. Ik heb genoten.”
   
 
Bekijk ook de reis in juni 2012.

         Deelnemers ANWB ledenreis mei 2012

   
Dankzij ervaren gidsen en goed geselecteerde routes met hoogtepunten brengt Iceland excursions je op de mooiste plekken. Een aantal van deze excursies geeft in een paar dagen een goed beeld van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis. 
   

Welkom op IJsland
een fascinerende locatie

 

Meer IJslandreizen:

Welkom in Reykjavik
de noordelijkste hoofdstad

Deze pagina blijft voorlopig in ontwikkeling

 

terug

naar boven