Nordview

Zicht op Noord-Europa
informatie en beeld over Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland

| home | weer |bestemmingen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact
 

Zomerse indrukken in een land vol ijs, stoom en as
korte blik in een totaal andere wereld
 

In IJsland ben je even van de wereld. Geen wonder er wonen nog geen 350.000 mensen. Leegte alom. Maar vol avontuur van heet water dat aan het aardoppervlak komt en een geschiedenis van de aarde die bruist aan alle kanten. Enkele dagen in hartje zomer werpen we een blik in de wereld van geysers, lavavelden en eindeloze gletsjers met Reykjavik als thuisbasis. Een kijkje in de ANWB ledenreis juni 2012.
 

 
Op stap met een gids die de geschiedenis tot leven brengt. De boeiende wereld van Ţingvellir (Thingvellir), waar de belangrijkste beslissingen genomen werden voor de geschiedenis van IJsland. Hier werd beslist en recht gesproken. En misdadigers berecht. We kijken op een uitgestrekte natuur, inmiddels op de Unesco Wereld Erfgoederenlijst.
   
   
Waar de kloof tussen Europa en Amerika jaarlijks zichtbaar groter wordt; er zijn behalve IJsland maar weinig plekken waar deze kloof zichtbaar is voor de mens.
 
 
Een kijkje in de wereld van de energievoorziening met de warmte uit de grond. Het wachten is op een kabel of buis van IJsland naar Nederland om in ons land ook gebruik te kunnen maken van de duurzame bodemwarmte uit dit energierijke land.
 
   
Naast het zwarte van de lavavelden, is de Blue Lagoon bekend om zijn witte water. Het silicium-houdende water is een weldaad om enige tijd in te vertoeven. Ze komen ervoor uit de hele wereld. Heerlijk om in het warme water te zijn, bij welk weertype dan ook. Na een middagje Blue Lagoon kan je de hele wereld weer aan.
   
   
Watervallen zijn er vele in Scandinavië, maar watervallen waar je redelijk droog achter kunt lopen zijn zeldzamer. Bij Seljalandsfoss kijk je door het water.
   
   
Op 17 juni vieren de IJslanders de Nationale feestdag; eindelijk vrij van alle overheersers. Het is een dag van veel tradities, veel activiteiten voor kinderen en diverse culturele festiviteiten. Het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid staat voorop.
 
   
Langs de kust van de oceaan is het heerlijk wandelen nabij de stadskern van Reykjavik. In het water zien we andere vogels dan bij ons, zoals de eidereend.
 
Met Elding op de IJslandse wateren op zoek naar alles wat onder en boven water leeft. Dank zij een goede gids kom, je in  een paar uur veel te weten van wat er in deze omgeving leeft en te zien is.

Interessant zijn de vele zeevogels die zich onderweg laten zien: Jan van Genten, stormvogels, Noordse sterns en papagaaiduikers waren van nabij goed te zien.

 


Minkwal (Balaenoptera acutorostrata) enige seconden boven water
Foto: Jozef van Kempen

Op het water turen naar walvissen; ze lieten zich even zien, maar de vele schepen werd hen echt te veel om zich te tonen.
Wie zijn camera op scherp had en de juiste plek wist te vinden had geluk. Een van de reizigers Jozef van Kempen was zo gespitst en legde het kortstondige ogenblik vast.

 
   
In juni bloeien de lupinen uit Alaska; ze geven veel plekken een markante blauwe kleur. De planten hebben een dubbele functie: ze gaan het stuiven van lavastof tegen en maken de grond vruchtbaarder. Wel is de introductie van deze plant omstreden omdat hij niet tot de oorspronkelijke begroeiing behoort en zich snel verspreidt. In nationale parken wordt de plant om die reden geweerd.
 
   
IJsland is een land van uitersten, want naast het ijzige van de grootste gletsjers en ijsformaties zit er heel wat warmte in de bodem. Op sommige plaatsen zien we het er in de vorm van stoom eruit komen zoals hier bij Geysir.
 
 
Op het meer van Jřkulsárlon drijft het ijs naar twee kanten: eerst van de gletsjer af en daarna bij vloed weer terug. Het eeuwenoude gletsjerijs op dit meer laat zich in allerlei vormen en kleuren zien. Met de amfibivoertuigen vaar je er vlak langs en krijg je het ijs zelfs in de hand om het te proeven.
 
 
Van de nabijgelegen gletsjer en een meer komt heel wat water af; bij Gullfoss is te zien hoeveel: het water komt van alle kanten. Door de wind wordt het water ook omhoog gestuwd. Op één plek valt het met groot geweld meer dan 30 m omlaag. Na de val van het water vervolgt het zijn weg als de rivier de Hvítá.

 

 

 

 
Bekijk ook de indrukken van de ANWB Ledenreis naar Zuid-IJsland van mei 2012

         Deelnemers ANWB ledenreis juni 2012

   
Uitspraken van reizigers ANWB ledenreis
  • "Geweldige reis, blijft nog lang op netvlies hangen"
     
  • "Een prachtige reis, met een fascinerende natuur,veel had ik nog nooit eerder gezien."

Bekijk ook de reis in mei.

Dankzij ervaren gidsen en goed geselecteerde routes met hoogtepunten brengt Iceland excursions je op de mooiste plekken. Een aantal van deze excursies geeft in een paar dagen een goed beeld van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis. 
   

Welkom op IJsland
een fascinerende locatie

 

Meer IJslandreizen:

Welkom in Reykjavik
de noordelijkste hoofdstad

Deze pagina blijft voorlopig in ontwikkeling

 

terug

naar boven