Nordview
| home | weer |reizen| tips | verkeer |foto's|wetenswaardig| typisch Scandinavisch|te gast| links | achtergronden


Een nieuwe reisgids van een 
100 jaar oud land

 

Noorwegen is in vele opzichten een boeiend land: een lange en rijke historie, enorm uitgestrekt met zeer afwisselende landschappen, klimaatsverschillen en microklimaatjes en pas 100 jaar jong. Een land dat niet koos voor een meelopen in de pas van Brussel, maar dat een duidelijke voorkeur had om een eigen koers te varen. Zo'n land beschrijven in een reisgids is een lastige, maar boeiende klus. Ik deed het met veel plezier voor de Dominicus-serie.
Een reisgids schrijven is een werk dat nooit af is, want voor het in gedrukte vorm verschijnt zijn er al weer wijzigingen, aanvullingen. Ik heb ook niet gepoogd volledig te zijn.
De eerste druk kwam uit in 2006 en daarna zijn diverse herdrukken geweest.
Het boek is vooral een aansporing voor niet-Noorwegengangers om de stap een keer te wagen. (En daarna misschien verkocht te zijn, zoals vele Noorwegenliefhebbers)

De gids is ook een beetje geschreven  tegen de vele vooroordelen in die er leven over dit land in het noorden, dat koud, duur en donker en ver weg zou zijn, met stugge mensen die snel aan de drank gaan.
Voor verwoede Noorwegengangers is het een stimulans om ook eens op de minder betreden paden te gaan. 


Een blik op de inhoud:

1. Onder de Noren
2. Een turbulent verleden
3. Zicht op de cultuur
4. Oslo, een stad in beweging
5. Het zonnige zuiden
6. Bergen: dé westelijke invalspoort
7. De must van de fjorden
8. Trondheim: eindpunt van de pelgrimage
9. De dalen van oosten
10. Het avontuur van het noorden
11. Rotsen in de branding
12. Eilanden in het pakijs
13. Land voor iedereen
14. Actief in alle seizoenen
15. Praktische informatie

Het zuiden, een mooie plek voor een verkenning van de kleine plaatsjes aan de kust

We kijken mee over de schouders van de geologen

Een blik op de kaart

De gids heeft een groot aantal overzichtskaarten die in een oogopslag de verschillende gebieden aangeven. Een van de kaarten geeft een beeld van de activiteiten die op sportief gebied in Noorwegen te doen zijn. En uiteraard hoort daar ook de winter bij.
Maar Noorwegen is in alle seizoenen een bezoek waard, daarom is daar in de gids ook ruim aandacht aan besteed. In die zin is het een gids voor meer dan alleen maar de zomervakantie.

Met de bijzondere flora van het noorden.
Liever een bergtocht in Noorwegen?

Dominicus heeft er een uitstekend hulpmiddel bij: "Bergtochten in Noorwegen" van Jolanda Linschooten: zeer veel gebieden, beschrijvingen en natuurlijk de tips voor een geslaagde bergtocht in dit land vol bergen. 
Alleen je kompas en een kaart mee en je kunt op reis. God tur!

Recensie 
De door een geroutineerde Noorwegenkenner geschreven nieuwe Dominicus´ over Noorwegen is een uitermate gevarieerde reisbegeleider en reisvoorbereider door-het hele-jaar-heen´. Uitgebreid en zorgvuldig gaat de auteur in op de Noorse mentaliteit, het boeiende verleden en de diversiteit van Noorse cultuuruitingen. Uit bijna elke zin spreekt een grote (zij het beslist niet onkritische) sympathie voor de Noren, de Noorse natuur, cultuur en samenleving. Het kernstuk van de gids vormen de wat meer zakelijk gehouden regiobeschrijvingen (van zuid naar noord). Ook de buitenpost´ Spitsbergen is opgenomen. Bevat actuele tips, (internet)adressen, goed kaartmateriaal en kleurenfotos. Goed toegankelijk; met register. 


Recensent: G. Brandorff, Biblion 

 

Lees meer bij www.dominicus.info

 Volg Dominicus Reisgidsen op Facebook

naar boven