Nordview
| home | bestemmingen | foto's | wetenswaardig | links | contact |


Rendieren, 
de vertrouwde verschijning van het noorden

Toendra's en omgeving met veel mossen zijn ideale plekken voor de rendieren die in grote getale in het noorden voorkomen. In Noord-Europa zijn twee vormen van rendieren: de wilde rendieren in de berggebieden zoals Hardangervidda, Dovrefjell en de gefokte dieren van de Sami in Lapland en Oost-Noorwegen. In 2016 is een besmettelijke hersenziekte geconstateerd bij Nordfjella.


Op veel plaatsen in Noord-Europa zijn rendieren te zien. Soms in kuddes, soms enkele losse exemplaren. De dieren hebben een voorkeur voor een afwisselende begroeiing, met liefst rendiermos op het menu. In de zomer zijn ze ook graag in de sneeuw.

Rendieren (Rangifer tarandus) zijn in Noorwegen Zweden en sommige plaatsen in Finland vertrouwde verschijningen in berggebieden en toendra's 
Soms kunnen de dieren massaal de weg oversteken: de leider ziet dat het veilig is en de anderen volgen blindelings. Om die reden is het ook al verstandig om een matige snelheid te hebben in de gebieden waar dit kan gebeuren.

 

In 2016 is in Noorwegen bij Nordfjella (gebergte tussen Bergen en Oslo) voor het eerst een hersenziekte bij rendieren geconstateerd. De ziekte kwam eerder voor in o.a. Noord-Amerika. De ziekte, in het Noors aangeduid met skrantesjuke, in het Engels Chronic wasting disease (CDW), tast de hersenen aan en is dodelijk voor de dieren. Om verdere besmetting in Noorwegen tegen te gaan wordt een stam van 2200 wilde rendieren gedood. Ook worden graasgebieden voor rendieren, herten, elanden en reeŽn afgesloten in de gemeenten in het getroffen gebied. Het gaat om Aurdal, Lśrdal, Hemsedal, Hol, Ňl en Ulvik.

Lees meer in Bergens Tidende (Noors)
Lees meer over CDW
(Engels)

Bekijk de kaart van het Nordfjella-gebied

   
Op veel plaatsen in de bergen is het mogelijk om een stuk rendiergewei te vinden.  
  Rendieren in Nederland

Op een zorgboerderij in Hengelo worden rendieren gefokt en verzorgd. Soms gaan de rendieren mee voor een evenement, zoals hier op de ScandinaviŽ-markt in Schokland.

Kijk hier voor de zorgboerderij

Overigen leefden er vroeger in Nederland ook veel rendieren; kijk maar eens.

 

terug

naar boven