Nordview
| home | weer |bestemmingen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact
  In de serie 'Te gast'

Jet Abbink en haar honden

Op tocht door Zweedse bergwereld en nog niet betreden sneeuwvlaktes.

 

 

Het is allemaal begonnen met vier husky's in Zwitserland dat was voor mij niet genoeg dus ging ik met mijn doggies naar Zweden om als doghandler in Klimpfjall in de buurt van Saxnas te gaan werken. Dat heb ik een paar winters met veel plezier gedaan. Daarbij heb ik mijn hart verloren aan Lapland en ging op zoek naar een huis. In Häggsjövik in de provincie Jämtland 100 km ten noorden van Östersund heb ik een ideale plek gevonden. Ideaal om te wonen voor mijn honden en mij. De bossen, de meren en de bergen, alles puur natuur  Geen wonder dat ze dit Little Alaska noemen. Dit zou niet mijn laatste winter in Zweden worden.

De eerste paar jaren pendelde ik nog tussen Zwitserland,Nederland en Zweden maar mijn roedel werd steeds groter. Mijn hobby wilde ik graag gaan delen met vrienden en bekenden en van het een komt het ander. Ondertussen kreeg ik steeds meer aanvragen; gelukkig kwam Heiko mij helpen. Heiko heb ik leren kennen in in Kimpfjäll en hij past op mijn honden als ik er niet ben zodat de honden hun eigen stekkie hebben in Zweden.

In het hart geraakt
Het werken met de husky's het adembenemende landschap en sympathieke Noord Zweedse inwoners raakten ons hart. Ja vooral de inwoners zijn stuk voor stuk zulke lieve behulpzame mensen die ons bij staan waar ze maar kunnen. Ja we voelen ons hier echt heel erg thuis. Achter ons huis zien we veel elanden of rendieren over de bevroren meren lopen. Als we met de honden onderweg zijn zien we ze ook veel of auerhanen of reepa of pootafdrukken van een lynx of berenpoep. Af en toe een glimp van een veelvraat in  de bergen, hief fjäll genoemd. Als je alleen bent met de honden en de natuur zie en hoor je veel.

Winter van november tot pasen
We hebben een family-week, waarbij de familie zelf hun week indeelt in de bergen en de ongerepte open vlaktes in een gigantisch berggebied en een Häggsjövikweek deze gaat door de bossen rondom Häggsjövik van de Samen/Lappen en van de jagers de botten van de elanden voor de honden en kopen het vlees ook van hun dus rendier en eland. De kaas en melkproducten kopen we van de bekende Bymejeri in Skarvangen.
Momenteel hebben wij 22 husky’s, dit is de voor ons optimale grootte van het roedel. Zo kennen we elke hond, zijn karakter en hebben nog genoeg tijd buiten de training nog met ze te spelen en aandacht te geven. Wij zelf zijn enthousiaste natuur- en hondenliefhebbers en wij willen deze gevoelens ook heel graag aan onze gasten doorgeven en onze ervaringen en belevenissen met hen delen. Een tour met een hondenslee is teamwork tussen mens en dier. Je bent verantwoordelijk voor je een eigen span van 5-6 husky’s waarvan je het individuele karakter iedere dag beter zult leren kennen. Uur na uur wordt je tot een team met elkaar gesmeed en “jouw husky’s" zullen je steeds meer aan het hart gaan. De husky's zijn harde werkers maar tegelijkertijd ook verschrikkelijke knuffelbeesten die het liefst 's nachts bij je in de tent of hut kruipen om je warm te houden.

 


Iedereen welkom
We nemen ook graag veel tijd voor het organiseren van een Fjällweek voor mensen met een lichamelijke beperking. We bezorgen mensen graag het gevoel om een te zijn met de honden en de natuur. Geen extra aanpassingen, geen speciale sleeën enzovoort, maar gewoon zoals het is! We nemen maar een tot twee personen per week mee zodat ze ook alles volop kunnen beleven. We gaan dan een week de bergen in en slapen in een hele kleine hut of tent en maken dan elke dag sledetochten, ijsvissen, grillen,hout zagen, en een hond mag 's nachts op bed slapen, dus kun je je wel voorstellen hoe elke hond z'n best doet. Zelfs een rondje op de snowbobile als we weer op de farm zijn voor de actievelingen. Voor wie het wat relaxter wil is er massage. Dit kan alleen met behulp van onze fantastische inwoners van Häggsjövik. Zij helpen overal waar ze maar kunnen: helpen dragen, vervoer organiseren, obstakels rolstoelvriendelijk maken, noem maar op. Natuurlijk valt men ook wel eens uit z'n stoel of valt de slee om of de hond piest tegen de rolstoel. Maar wat we terughoren is dat iedereen het fantastisch vindt en elk jaar graag terugkomt.

Vertrouwen tussen mens en hond
Iedere deelnemer is zelf verantwoordelijk voor zijn span: voederen, aanlijnen en de slee inpakken en je hebt ook het sturen van het span in de hand. Waar nodig, krijgt je natuurlijk onze hulp daarbij. Het is altijd zo mooi om te zien hoe het vertrouwen tussen hond en mens groeit. De eerste rit is iedereen stil: niemand zegt wat. Mensen staan wat verkrampt te wachten op de start en dan naar een paar dagen hoor je in de verte het span al terug komen er wordt geneuriet gezongen gepraat ...en ze staan relaxed op de slee. Sommige zwaaien zelfs als of staan met beide voeten op een ski van de slee...prachtig.
Dat komt zo goed aan en geeft voldoening en vooral heel veel plezier. Tijdens de tour moeten de honden worden verzorgd: er moet water worden gehaald, hout gehakt en de oven in de hut moet gaan branden. Teamwork is bij onze tochten enorm belangrijk! De etappes zijn tussen 20 en 40 kilometer per dag. dag. Steeds naar condities van het weer. Als er 50 cm sneeuw valt en de honden moeten nieuwe trails maken dan wordt van de mens ook actie gevraagd !

Goede conditie en teamwork belangrijk
Bergop of bij moeilijke sneeuwomstandigheden kan het voorkomen dat u het span een handje moet helpen, doordat u de slee drukt of ernaast loopt. Een goede conditie is een voorwaarde, omook bij niet optimale weers- en/of sneeuwomstandigheden toch te kunnen genieten. De tocht  met de hondenslee door het Hotagfjäll is uit oogpunt van landschapsschoonheid zonder meer adembenemend! We gaan met de slee naar eenzame gebieden, overschrijden de Zweedse grens, richting Noorwegen en gaan over kleine bergtoppen. De bergen van de Högfjäll bieden ons een unieke blik op een landschap van oneindige verte. Ons roedel vormt een nieuwsgierig en lief koppel, vol levensvreugde en drang om te bewegen. De honden zijn heel vriendelijk tegenover mensen en zij genieten van iedere aai die zij krijgen. Ieder van de viervoeters heeft een unieke persoonlijkheid, met sterke en zwakke kanten en een individueel karakter en temperament. Samen vormen ze een sterk team, een roedel, een familie. Het werken met de husky’s gebeurt op vriendschappelijke basis met hen, gebaseerd op vertrouwen en fijngevoeligheid, echt teamwork dus.
 

Op tocht in Zweeds Lapland, adembenemende ervaring

Wie durft?
Voor wie van honden/husky's houdt en graag in het machtige ongerepte noorden is, is er een wel heel bijzonder aanbod: zorg voor de honden en help mee op de farm. Of help mee met een trektocht. Mail Jet voor meer informatie.

Lees meer:

 

Deze pagina blijft in ontwikkeling; vragen, suggesties, opmerkingen, mail hier

Welkom in Häggsjövik

Met haar 22 husky's neemt Jet Abbink u graag mee op reis door de wildernis van Noord-Zweden. Over de grens met Noorwegen komt u in verstilde landschappen zoals u nooit eerder meegemaakt hebt.

Ook 's zomers aantrekkelijk
Ook 's zomers is iedereen welkom bv om te vissen wandelen hiken in de bergen zwemmen fotograferen fietsen wild watchingen noem maar op .


Meer weten?
Mail naar Jet en kijk wat zij voor u doen kan. Een ding is zeker: het wordt een ongelofelijke ervaring.
Klik hier om te mailen. Tot ziens in Zweden!

terug

naar boven