Nordview
|home | weer |reizen| tips | verkeer |foto's|wetenswaardig| typisch Scandinavisch|tegast| links | contact
  In de serie 'Te gast'

Mireille en Willem: van Betuwe naar Dalarna
"Zweden is fantastisch: de ruimte, sprookjesachtige bossen en meren"

 

Willem en Mireille verhuisden met hun twee kinderen van nu 7 en 11 in oktober 2014  naar een  mooie boerderij in Dalarna in Midden-Zweden. Hiervoor woonden ze in de Betuwe in een huisje aan de dijk. Ook leuk natuurlijk, maar ze  hadden voordat ze kinderen kregen veel gereisd en het begon te kriebelen.

We laten ze zelf aan het woord: "Zweden vonden we na vele vakanties in zomer en winter nog steeds geweldig: alle ruimte, sprookjesachtige bossen en meren, echte seizoenen met ouderwetse winters, Astrid Lindgren huisjes tussen de heuvels, Vikingen (tsja dat heb je met twee jongens), echte wildernis met wilde dieren. We besloten vast de taal te gaan leren, voor het geval zich er een mogelijkheid zou aandienen. Toen in 2014 uiteindelijk alles bij elkaar leek te komen, grepen wij onze kans."

Uit de sleur
De hoofdreden van onze verhuizing van Nederland naar Furudal was dat we ons wilden losbreken uit de sleur en totaal wat anders wilden gaan doen. Bovendien trok het Zweedse schoolsysteem ons meer aan. De overgang verliep vrij soepel. Ons huis bleek net zo leuk te zijn als we dachten. We konden er zo in. Zodoende konden we snel beginnen met het opknappen van het eerste vakantiehuis. Dat was ook al mooi van zich zelf, maar er waren nog veel kieren te dichten en dat soort zaken. Het tweede vakantiehuis was in het voorjaar aan de beurt. Buiten het klussen hebben we bewust veel tijd besteedt aan extra aandacht voor onze jongens. Het is niet niks om naar een ander land te verhuizen waarvan je de taal niet verstaat. Dat was best wennen.
We willen ons hier niet focussen op een ding, maar op verschillende werkzaamheden. Ons hoofdwerkzaamheid is de verhuur van onze vakantiehuizen in de boerenschuur.

Druk in de zomer
"Een tweede werkzaamheid is tot nu het geven van omstart begeleiding/emigratiehulp. We hebben inmiddels geholpen bij het schrijven van een bedrijfsplan. Tsja, we hebben verder nog wat plannen om op te pakken: onder andere hulp bij interieurstyling van vakantiehuizen en verkoop van verwarmbare kussens voor buiten je terras. Maar voor nu hebben we onze handen vol aan de gastenverblijven. Ook daar hebben we meer plannen voor, maar dat wordt komend voorjaar actueel.
W.b.t. de vakantiehuizen: in de zomer is het al van af de eerste zomer hier druk. De Siljansregio is heel populair in de zomer (geen wonder, dan is het ook al zo mooi). Het gastheer/dameschap bevalt tot nu toe erg goed. Het leuke is dat we veel internationale gasten hebben, zo lijkt het net of we zelf op reis zijn. In de kerstvakantie en gedurende de Vasaloppet eind februari zit de boel hier tot nu toe ook vol. Tussendoor hadden we vorig jaar wat gasten die winteractiviteiten mixten of kwamen voor een slow down weekend: voor ons reden er pakketten van te maken. We laten nu iedereen weten dat je hier moet zijn voor broodnodige hygge. Hier kun je genieten van een echte ouderwetse winter.

IJshockey en schaatsen
Buiten deze twee seizoenen hebben ze veel gasten via Furudals ijshockeyschool. "Wanneer er een ijshockey cup is, zit het hier vol met ouders. In de zomer hebben we dan weer ouders te gast die meekomen met hun kind die een ijshockeyzomerkamp volgt. Wie weet kunnen we nog eens een Nederlandse ijshockeyploeg deze kant op krijgen?
De zomers hier zijn geweldig. Maar de ouderwetse winters misschien wel het bijzonderst. Waarom? Schaatsen op natuurijs, dat zit ingebakken. Op het meer vlakbij, of als we mazzel hebben zoals vorig jaar in de tuin. Dit jaar staat het Orsameer en Runnmeer zeker op het programma, lekker eindeloos op een mooi geveegde baan. En… het uitproberen van Zweedse schaatsen. Hopelijk kan dit jaar de de Sylvesterloppet op het Orsameer worden gehouden, een leuke manier om de kinderen aan het schaatsvirus te krijgen. Verder zijn wij echt van de mix-en-match: een middagje skiŽn, sleeŽn, langlaufen in het bos, iglo bouwen. Daarna is het extra lekker bij de kachel! Wij zijn dol op de Zweedse winter.
 

Bezoek de website nasets-marcusgard 
 

 

 

 

 

 

 

 
vragen, suggesties, opmerkingen, neem even
contact op.

 

terug

 

naar boven