Nordview
|home | weer |reizen| tips | verkeer |foto's|wetenswaardig| typisch Scandinavisch|tegast| links | contact
  In de serie 'Te gast'

René en Gerda thuis in Fins Lapland
Aan het werk om anderen de vakantie van hun leven te bezorgen

 

 

Sneeuw had René al genoeg gezien in zijn leven als ski-instructeur in de Alpen en zijn werk bij Snowplanet, een van de indoorskibanen in Holland. Maar bij zijn eerste kennismaking in 2001 met de Finse sneeuw bij aankomst op de luchthaven in Lapland was het liefde op het eerste gezicht. En het ging niet meer over.

Sterker nog het werd de start van een nieuwe reisorganisatie, maar dan wel anders dan anders.René: “Toen ik in de bus zat en die sneeuw zag, die bomen en die rendieren dacht ik: wauw, dit is het. En toen ik later kennismaakte met steeds meer mensen en zag wat ze allemaal hadden, was het plaatje gauw rond. Hier hebben ze gewoon alles, wat wij leuk vinden in de winter. Dit is ook het grote verschil met de Alpenlanden en het is juist goed om je daarmee te onderscheiden. En niet alleen voor volwassenen is het bijzonder, maar ook voor kinderen. Als je ziet hoe die kinderen deze pure winter beleven, dat is fantastisch.”


En inderdaad: op het feest tijdens het tienjarig jubileum van Scandinavian Wintersports in mei 2014 lopen kinderen rond en vertellen vol trots wat ze gezien hebben tijdens hun reis . “Die sneeuw, dat is machtig: die bomen hebben allemaal figuren; je kunt hier eindeloos spelen. “En dat is precies wat René en zijn vrouw Gerda willen aanbieden aan hun gasten: pure winter, rust, maar ook activiteiten die je zelf mee kunt maken. Hout hakken en zelf een vuur aansteken, waar je om heen zit.

René en Gerda hebben in de afgelopen jaren alles zelf opgebouwd, de contacten met de lokale bevolking, het vervoer ter plaatse en sinds 2007 ook een eigen lodge voor zestien personen. Alles is gericht op een pure en diverse wintersportbeleving. Wat hen zo aantrekt, willen ze graag overdragen aan anderen. In die zin zijn ze ook anders dan een reguliere reisonderneming of reisbureau. Inmiddels zitten ze vele maanden van het jaar in Lapland en zijn de reizen ook uitgebreid naar een zomerprogramma.
Om het verschil met een gewone reisorganisatie nog wat meer toe te lichten: René houdt ook van muziek en heeft een eigen band, ‘Musher’. Nee, niet een, maar twee bands: een Nederlandse én een Finse band.

In hun nieuwe kantoor in Zaandam krijgen de reizigers uitgebreid voorlichting over de reis met praktische informatie over kleding en andere tips voor de echte winter. Ze vertellen er graag over. En zo zijn René en Gerda helemaal thuis in hun stukje Lapland aan de rand van het Pyhä-Luosto Nationaal park en één van de beste skilocaties van Finland. Het is iedere keer weer thuiskomen in Pyhä.

 

 

Deze pagina blijft in ontwikkeling;
vragen, suggesties, opmerkingen, neem even
contact op.

Welkom in Fins Lapland 


Samen met de Finnen aan de slag: het team erachter vind je hier.

 

terug

naar boven